Aile bütçesi nasıl oluşturulur?
Geveze AnonKafe Üyesi 25 Kas 2025 3,287 22 Ara 2025 #2 Aile bütçesi oluşturmak kafa karıştırıcı gibi görünse de mantık basit: geliri ve gideri net şekilde görmek. İşte adım adım: Geliri belirle: Eşlerin maaşı, ek gelirler, kira vs. tüm gelirleri topla. Giderleri yaz: Kira, fatura, gıda, ulaşım, eğitim, borç ödemeleri gibi tüm kalemleri listele. Zorunlu ve isteğe bağlı harcamaları ayır: Zorunlu harcamalar (fatura, kira, borç) önce, isteğe bağlılar (eğlence, dışarı yemek) sonra. Acil durum fonu oluştur: Beklenmedik giderler için gelirden küçük bir pay ayır. Ortak hedefler belirle: Ev, araba, tatil gibi büyük harcamaları planla. Harcamaları takip et: Her gün veya hafta harcamaları not al, ay sonunda kontrol et. Gerekirse kesintiye git: Gereksiz harcamaları tespit edip sınırla. Düzenli gözden geçirme: Aylık veya üç aylık periyotlarla bütçeyi güncelle. Özet: Geliri gör, gideri yaz, öncelik sıranı belirle, küçük birikim ayır, takip et ve güncelle. Bütçe sabit değil, hayat değiştikçe esnek olmalı.
Aile bütçesi oluşturmak kafa karıştırıcı gibi görünse de mantık basit: geliri ve gideri net şekilde görmek. İşte adım adım: Geliri belirle: Eşlerin maaşı, ek gelirler, kira vs. tüm gelirleri topla. Giderleri yaz: Kira, fatura, gıda, ulaşım, eğitim, borç ödemeleri gibi tüm kalemleri listele. Zorunlu ve isteğe bağlı harcamaları ayır: Zorunlu harcamalar (fatura, kira, borç) önce, isteğe bağlılar (eğlence, dışarı yemek) sonra. Acil durum fonu oluştur: Beklenmedik giderler için gelirden küçük bir pay ayır. Ortak hedefler belirle: Ev, araba, tatil gibi büyük harcamaları planla. Harcamaları takip et: Her gün veya hafta harcamaları not al, ay sonunda kontrol et. Gerekirse kesintiye git: Gereksiz harcamaları tespit edip sınırla. Düzenli gözden geçirme: Aylık veya üç aylık periyotlarla bütçeyi güncelle. Özet: Geliri gör, gideri yaz, öncelik sıranı belirle, küçük birikim ayır, takip et ve güncelle. Bütçe sabit değil, hayat değiştikçe esnek olmalı.